Řepkový olej je vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin. Omega 3 a omega 6 jsou v něm zastoupeny v množstvích, které odpovídají výživovým doporučením renomovaných mezinárodních společností či vyspělých států. V běžné stravě máme obecný nedostatek omega 3 mastných kyselin. Řepkový olej má univerzální použití v teplé i studené kuchyni, proto patří mezi nejvýznamnější a snadno dostupné zdroje těchto důležitých látek. Omega 6 mastné kyseliny konzumujeme obvykle v dostatečném množství. Proto není třeba jejich příjem ve stravě zvyšovat, ale měli bychom se snažit jej udržet. V řepkovém oleji je omega 6 mastných kyselin právě tolik, kolik potřebujeme na udržení jejich příjmu.

Od roku 2008 probíhá pravidelně soutěž o nutričně nejkvalitnější řepku „Zdravý kořínek“. Vyhlašování výsledků bývá obvykle v rámci vyhodnocovacího semináře Systém výroby řepky v Hluku. Vlivem pandemie Covid-19 se seminář v letech 2020 a 2021 neuskutečnil. Proto se organizátoři soutěže (Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a obecně prospěšná společnost Vím, co jím a piju) rozhodli předat ceny vítězům při příležitosti konání významné zemědělské akce Naše pole v Nabočanech. Soutěž o nutričně nejkvalitnější řepku „Zdravý kořínek“ probíhá ve 2 kategoriích (nově registrované odrůdy a odrůdy ze seznamu doporučených odrůd). Hodnotícím kritériem je obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin v oleji, přičemž nedostatkové omega 3 mastné kyseliny mají v rámci kritéria dvojnásobnou váhu.

Za rok 2020 cenu obdržely odrůdy ANGELICO od společnosti SAATBAU ČESKÁ REPUBLIKA s.r.o. (nově registrované odrůdy) a AURELIA od společnosti RWA Czechia, s.r.o. (odrůdy ze seznamu doporučených odrůd). V roce 2021 zvítězily odrůdy PT298 od společnosti Pioneer/Corteva Agriscience s.r.o. (nově registrované odrůdy) a PICARD od společnosti Rapool CZ s.r.o. (odrůdy ze seznamu doporučených odrůd). Ceny věnoval výrobce olejů z Českého ráje firma Fabio Produkt, spol. s r.o. Věříme, že na podzim nebudou žádná drastická protipandemická omezení a vítězové populární soutěže za rok 2022 budou opět vyhlášeni v listopadu v Hluku.