Internet je plný informací. Většina z nich je poměrně snadno dostupná, jejich pravdivost a užitečnost však může být velmi proměnlivá. Problém je v tom, že nesmyslnost některých sdělení je nám okamžitě zřejmá prakticky pouze v oblastech, kterým alespoň trochu rozumíme. Těch je však výrazná menšina a ve všech ostatních můžeme v lepším případě pouze odhadovat, zda „je to možné?“, v horším pak slepě věřit.

Hezkým příkladem je plno „zasvěcených“ informací o řepkovém oleji, jehož konzumace prý způsobuje záněty v těle, mozkovou demenci, Alzheimerovu chorobu, zkracuje život průměrně o deset let apod. Poučených lidí, kteří vědí, že to není pravda, bude určitě výrazně méně než těch, kteří jsou ochotni tomu věřit.

O to cennější jsou proto informace z důvěryhodných a nezávislých zdrojů, které se na rozdíl od různých rychlokvašených výživových poradců, koučů zdravého životního stylu a publikujících matek na mateřské dovolené s potřebou přivydělat si problematice lidské výživy věnují dlouhodobě, skutečně profesionálně a systematicky.

Mezi takové kvalifikované a respektované zdroje patří Deutsche Gesellschaft für Ernährung, tedy Německá společnost pro výživu. Tato renomovaná instituce zveřejnila tzv. 3D výživovou pyramidu, která má podobu čtyřstěnného jehlanu. Jednotlivé stěny jsou věnovány těmto tématům:

  1. rostlinné potraviny
  2. živočišné potraviny
  3. oleje a tuky
  4. nápoje

U základny pyramidy se vždy nachází to v dané kategorii nejzdravější, směrem k vrcholu jehlanu vhodnosti potravin pro naši výživu ubývá. Obrázky jsou natolik názorné, že jejich popis zřejmě není nutné překládat. A postavení řepkového oleje nepotřebuje žádný komentář…

Pokud by toto téma někoho více zajímalo, nebo si dokonce chtěl sestavit zdravější jídelníček, stanovit stravovací cíle a sám si vyhodnotit míru jejich dosažení, doporučuji otevřít soubor Výživová pyramida DGE v příloze.

Zdroj: DGE, Petr Baranyk